Vårens färnafiske

Efter en lång och tämligen envis vinter så blev det äntligen vår och vår för mig betyder bland annat färna. Dagarna blir längre och äntligen finns det tid för att kunna ge sig ut efter jobbet och fiska.

Men denna färnavår blev något väldigt annorlunda. Första passet efter en stressig dag på jobbet begav jag mig ner mot ån för att rensa hjärnan. Det tog inte lång stund innan toppen böjde sig och första färnan var krokad. I år kör jag med en ny riggning som har visat sig fungera klanderfritt dessa kommer vi gå mer in på i kommande riggserie där jag och självaste herr Hallensjö kommer att gå igenom våra tankar och idéer gällande olika sorters fisken. Nytt även för denna säsong är mitt nya färnaspö och huvudlina. Mitt val av spö vart väldigt enkelt Colmic Next Adventure 12fot 90g. Ett spö med en väldigt snabb och toppig aktion som passar utmärkt till starka fiskar i strömmande vatten när man får sätta hög press på fisken och pressa ut från stenar träd och rötter. Detta kompletterat med huvudlinan Colmic F1 spider 0,23mm med precis lagom med stretch för att ta upp färnans hårda stötar men med en stumhet och styrka som gör att du känner verkligen allt och kan ta kontroll över situationen.

Efter ungefär en timme får jag en för att vara en färna ett ganska försiktigt hugg jag gör mothugg och det tar mkt stumt. Fisken drar ner längs ån i en rasande fart men jag lyckas bromsa den. Så går det fram och tillbaka tills jag äntligen får äran att håva denna skönhet.

3030g 60cm

I min enorma glädje och tankspriddhet så tänker ja för mig själv att nu är det bara och sitta å vänta på fotografen för ikväll blir det nog inte mkt mer. Två timmar senare ser jag i min ögonvrå ett riiktigt färnahugg spöt rasslar till ordentligt. Mitt mothugg sitter klockrent och det är tungt igen. Efter en lite lugnare fight en den förra landar jag fisken i min trogna håv och ser att det är en riktigt fin färna till.

3020g 60cm

Jag tror inte mina ögon när jag har fått den stora äran att på en och samma plats samma kväll fått drilla två färnor över 3kg.

Ett gäng dagar senare begav jag och Vicke oss neråt ån för lite färnamete igen. Jag söker efter någon av dessa tidigare fångster. Provar lite olika platser men utan större framgång. Men helt plötsligt ett kraftigt hugg. Det är en stor ropar jag till Vicktor. Efter en fantastisk drill ser jag fisken glida över håvkanten och jag känner direkt igen fisken det är miss Monroe som jag har döpt henne till 🙂 Efter några snabba bilder och mätning och vägning kan vi konstatera att  hon har lagt på sig 30g och jag har landat min tredje färna över 3 kg denna vår. Det är bara att bocka och buga ödmjukast att jag har fått äran att få uppleva detta.

3060g 60cm