Vintermete i Trosa 3e januari

Hade kommit överens med fiskelegenden Phil Ackerley att vi skulle försöka klämma in ett Trosa-pass under julledigheten, så trots att väderprognosen visade en maxtemperatur på fel sida om nollstrecket gjorde vi slag i saken.

Jag hämtade Phil i Södertälje och vi klämde in meteutrustning för två och for vidare ner mot Trosaån.

trosaån
Dagens vy

Väl på plats så strömmade det hyfsat i huvudfåran samtidigt som bryggan var istäckt. Följdaktligen så var förhoppningarna inte särskilt högt ställda. Men när en liten björkna håvades efter ett par minuter kände vi oss genast lite mer förväntningsfulla. Denna följdes en stund senare av en tappad skimmer, så nog fanns det fisk på plats även om de nappade ytterst försikigt och var lagomt köldstela.

Phil drillar
Phil drillar

Efter cirka två timmar kikade till och med solen fram en stund samtidigt som det hade börjat nappa hyfsat frekvent. Vad som överraskade oss mest var snittet på fisken som måste ha varit närmare halvkilot. I januari!

Dagens fångst

Megaabborre

Har alltid gillat omöjliga uppdrag inom fisket att söka efter dom största exemplaren oavsett art och denna satsning på en riktigt stor abborre skulle inte bli något undantag. Började min satsning i början på mars och det största hindret då var vädret, regn och blåst. För att slippa slå upp tältet i kraftigt regn så sov jag sittande i bilen vilket gjorde att sömnen blev lidande. Fisket  var trögt och lyckades bara fånga en abborre på 1,55 kilo. Har inga problem att sitta och fiska i regn och blåst men när stormen Laura kom fick jag se mig besegrad den här gången. Nästa tripp var abborrarna mer på hugget även om det var långt mellan nappen lyckades jag fånga flera respektabla fiskar men ingen jätte. Fiskade med mask och maggot som bete och laddade feederkorgen med krillkung, maggot och pelletsolja. Efter ett omkast på kvällen tog en fisk på droppet och jag tänkte direkt att det var en gädda som tagit mitt bete och tyngden i andra änden pekade på det. När fisken kom närmare blev jag osäker och när jag såg fisken insåg jag att det var en gigantisk abborre. Kompisen assisterade vid håvning och han gjorde inga misstag. Fisken i håven är grotesk och vägdes till 2,56 kilo och mättes till 50 cm.Känslan är obeskrivlig att få belöning för all tid och planering man gör.

Abborre 2,56 kilo!

Id på menyn

Nu var det dags att sätta tänderna i Id fisket. Jag och Åsa åkte de 18 milen upp till Älvkarleby för att försöka oss på Id i 1,6 gradigt vatten. En och en halv dag hade vi och det resulterade i 24 idar och några braxen.

Åsa fick nytt pb på 2525g och vi tog ett gäng över 2 kg. Feta och fina fiskar. Spöna för dagen var Colmic next adventure 60g. Mycket fina och kul och drilla Id på.

Åsa med fin id
Åsas nya pb på 2525g
Blev nån feting för mig med, 2500g
Åsa drillar vårid
Ännu en gravid id
Ända in i kaklet

Fantastiskt Fiske i Hossmoån.

 En av många fina braxar som nappade under dagen.
Jag hade bestämt mig för att feederfiska från tidig morgon och långt in i mörkret.
Larmspöna och boltfisket skulle jag låta vara denna gång så att det skulle bli några timmars sömn under natten.
Jag fiskade med två feederspön  Mavers Skyline och Diamond under dessa dagar
och testade nya rullarna Colmic Tiff 3500 helt underbara rullar att fiska med.
Många gånger under dessa dagar var det dubbeldrill med stora sutare och braxar.
COLMIC Digital Våg är en våg som är perfekt att ha med sig, den finns i två modeller en som tar upp till 15kg väger med 1 grams känslighet  och är godkänd för storfiskregistrering och även den andra vågen som tar högre vikt men som har 10grams känslighet dessutom ett inbyggt måttband i sidan av vågen.
Som vanligt mäskade jag med Champion plus som grundmäsk och naturligtvis blandade jag i en hel del godsaker i mäsket. tex. Pescaviva majs, mask, räkor.
 Vissa gånger var det ena bättre än det andra men det blev ju många timmar vid spöna under dessa dagar.
Det var ett trevligt när Braxarna och Sutarna samlade sig på mäskplatserna.
Nästan ett problem med två spön för när man drillade ena fisken så stod det andra spöt och bugade, som tur var så hade jag stora håven med mig,  så efter lite fix så kunde jag lyfta upp dom stora braxarna och Sutarna.

Den rödfenade skönheten.

Det är alltid lika kul när man kommer rätt och mäsket börjar göra sin verkan
den härliga sarven guldfärgad med sina vackra röda fenor börjar hitta till mäskplatsen
och det står inte på innan det är dags att använda håven på några riktigt fina sarvar

Lag-SM 2019 Göta kanal Norsholm

Sent omsider fick så Trosa AFK ihop 4 gubbar och anmälan till 2019 års lag-SM vid Göta kanal, Brådtom sluss, var ett faktum. Laget bestod, förutom mig själv, av det uppfriskande energipaketet Johan Kindlundh, den alltid optimistiske Percy Bristam och vår senaste rekrytering i form av den überstabile Björn Widerberg. I ärlighetens namn var väl förberedelserna av det mer knappa slaget, men ryktena kretsade mycket kring löjan som skulle fylla kanalen likt en matta.

C-sektion dag 1

Dag 1 satt jag på C7. Började i motsats till de flesta på TP där det visserligen nappade rätt friskt men storleken var inte mycket att hurra för. Gjorde sedan som de flesta andra och gnetade lite löja en stund men de var svårfiskade och lyste emellanåt helt med sin frånvaro så större delen av dagen ägnades åt TP-fiske. Även om det i stort sett nappade tävlingen igenom visade vågen endast 2,5 kg vilket bara räckte till en mittenplacering på sektionen. De flesta som hamnade högre upp i listan hade fått bonusfisk vilket det denna helg tydligen fanns relativt gott om i kanalen. Min granne håvade exempelvis en abborre på över kilot och sektionsvinnaren hade en sutare på (enligt rykten) närmare 2 kg.

Dag 2 var relativt lik föregående dag. Satt en pegg åt vänster på C6. Lade lite mer fokus på löjan idag men det kändes ganska hugget som stucket eftersom det nappade okej på TP-platsen medan löjan var svårflörtad. Återigen var min fångst totalt befriad från något som kan kallas bonusfisk och jag vägde in dryga 2 kg vilket bara gav en delad 7-plats.

Hossmoån levererar

Abborrfisket i Hossmoån (Ljungbyån) är en av det bästa ställen i landet
så mellan metpassen blev det lite abborrfiske.
Jag provade Herakles Metal fire Jigg
Ett långkastande bete med otroliga vibrationer i betet, tre fästpunkter som gör vibrationerna olika starka, ju längre bak på skeden desto högre vibrationer.
det var ett otroligt effektivt bete, riktigt roligt att fiska med..
Betet finns i många färger och helt klart ett bete att ha med sig på fisketuren.

Jakten på poängfisk.

Dalälven är ett trevligt att ställe att besöka som sportfiskare.
Det är framförallt Lax och Havsöring man fiskar efter.
Men Metet har tagit plats och blivit väldigt populärt i älven.
Mycket för att artrikedomen är god och storleken är hög på vissa arter.
Här en fin blandning Champion plus med Pescaviva Majs (vanilj)
Tillsätt endast vatten och man har en kanonbra mäskblandning.
 Älvkarleby har ju vissa regler om att det ska vara blyfritt och att inga flätlinor får användas
Swedbait tar ju hem blyfria feedrar som är perfekt i Älvkarleby och som finns i många viktstorlekar.
Colmics gramvåg är perfekt för att få exakt vikt för storfiskregistrering och dessutom har
ett inbyggt måttband i sidan.
Gramvågen väger upp till 15kg och det finns en våg som tar högre vikt men då är med
10 grams känslighet.
Än en gång vill jag tala gott om colmics solglasögon, otroligt bra, prova gärna..

Ännu en tur till fantastiska fiskevatten.

Slutet av augusti och en ny tur ut i fjällvärlden, man bara längtar av att dra på sig vadarna, vada ut försiktigt mot vakande fisk, ja det en fantastisk känsla.

Att smyga längs bäckarna och se öringar och harrar som suger i sig av insekterna som kommer flytande på ytan och sedan presentera sin egna fluga och se när fisken stiger och tar flugan är något helt fantastiskt.
Det klara vattnet och Colmics solglasögon gör detta möjligt
det är en vacker syn.
Även om flugfisket ligger nära hjärtat så måste man fiska lite UL också
Mavers Microspoon är ett otroligt lätt och starkt spö det är en riktig härlig känsla att drilla fisk med, hur kul som helst.
Men som sagt till många av mina favoritplatser behövs en sån här.
Att komma hit på annat sätt ja det blir problem om man inte kan trolla..

Braxenfiske

Stor braxen är något som alltid fascinerat mig och en art som jag alltid kommer ha som favorit att fiska efter.

I somras begav jag mig till Rögle dammar för att försöka överlista några av dess invånare. Jag bestämde mig för att fiska i 5:an. Fisket var trögt under natten men på morgonen lyckas jag ta en fin braxen på 6,88 kilo som tog på mavers squid fakemajs.

6,88 kilo

Efter som fisket var trögt i 5:an så bestämde jag mig för att testa feederfiske i 4:an för att se om braxnarna där var mer huggvilliga. Mäskade med karpkung och använde pellets som krokbete på baitband. Det dröjde inte lång stund förrän första nappet kom och fisken var bara tung och gjorde inte mycket motstånd. Väl i håven ser jag att det är en av de större braxnarna som simmar i 4:an. Fisken väger in på 7,26 kilo vilket är nytt personbästa.

7,62 kilo

Kommande natt och morgon gav några karpar runt 7 kilo som även dom nappade på mavers squid fakemajs.

7,12 kilo

Braxnarna i 5:an var som bortblåsta och körde samma taktik som dagen innan och tog mina quiversön och gick till 4:an för att prova. Efter att flyttat runt i dammen under dagen får jag en till braxen som spränger 7 kilo och även denna högg på pellets på baitband. Lite förvånande var att denna släppte rom i vågslingen när vi vägde den trots att det var i slutet på juni.

7,12 kilo