Oktoberbrax

Eftersom jag under en längre tid känt att jag fiskat alldeles för lite brax denna säsong och eftersom vi redan närmar oss slutet av oktober kände jag att om det någonsin skulle ske så var det dags nu. Valde att fiska i de övre delarna av Fyrisån där fisken håller en god snittvikt. Blandade ihop 3 kg Swedbait Braxenpanka som jag fått som pris för att ha vunnit årets upplaga av Fyriså-cupen Riverserien. Vad kunde gå fel?

img_0505

Hade bara tid för omkring 3 timmars effektivt fiske så jag tacklade upp på enklast möjliga vis, nämligen take-a-part med en topp där allt jag brydde mig om var att fånga brax.

image1

Det började med ett 10-tal mörtar, visserligen av den grövre sorten men inte riktigt vad jag var ute efter. Efter 30 minuter övergick det till att inte nappa alls. Efter ytterligare 35 minuter får jag en indikation men känner direkt att kroken nog inte sitter där den ska. Det är surt, men lätt gjort, att felkroka dessa individer och det tar säkert 4 gånger så lång tid att få dem redo för håven.

image2

Till slut, efter sisådär 7-8 försök, kan jag äntligen håva skönheten – en braxenpanka på omkring 2,5 kg. Kroken satt fint i ena bröstfenan. Får direkt en till i nästa utlägg och ett tag är det riktigt bra fart på dem. Dessvärre avtar det lika fort som det började men jag tror det blev 12 stycken idag och det är klart godkänt när de snittar på mellan 2,5 och 3,0 kg.

image3