Lefttail mania

Resans största borre på 1,96kg

Under våren har jag och Vicktor hårdtestat Herakles lefttail. Ett mkt unikt bete från Herakles med sin breda form kombinerat med en högfrekvent stjärt gör att detta bete kan fiskas med väldigt många olika tekniker som tex dropshot, texas, offset eller med klassisk jiggskalle. Vårat val för denna resa blev dropshot men att fiska betet nästan som en traditionell jigg för att kunna fiska effektivt över gräs.

Lefttail i färgen rootbeer var mkt het.

Det var en magisk resa med sjukt mkt stora borrar, snittvikten låg på ca 13-1400g med en topp på 12 st mellan 1620-1960g

Färna i Skåneland!

Nu när vi äntligen flyttat ner till mina hemtrakter så var det ju givetvis dags att börja fiska skånsk fisk igen. Vi har testat efter färnan i en skånsk å och lyckats lura upp några stycken. Vi har enbart kört Swedbait idkung och givetvis colmicspöna. Skönare spön får man leta efter.

Nu när kylan kommer så blir färnan bara fetare och fetare.

Göstrolling efter nattens drottning

Känslan att glida fram i den ljuva sommarnattens dova mörker på en blank spegel  i total tystnad är oerhört spännande, underbart men också väldigt påfrestande när man jagar stor gös. Långa stunder av totalt ingenting bara envetet sökande, planerande och planskridande avbryts plötsligt av en spöböj så man tror att spöt ska gå av. Bottennapp är omöjligt det är över 50m djupt det är en stor gös. Total glädje i båten tunggung och fisken går djupt det är gös. Som en stock med utspärrade fenor kämpar gösen oftast ganska händelselöst under drillen ända fram till båten och pannlampornas sken. Med då får man passa sig för det är då gösen vaknar till med otroligt kraftiga explosiva stötar försöker gösen slå sig lös.

 

Vassa ordentliga krokar och rejäla ringar på betena när man fiskar gös är ett måste och det är mer regel än undantag att man får byta ut krokar och ringar på sina beten. Det bete som jag bland annat fiskat med i sommar som visat sig funka riktigt bra och inte behöver några nya krokar är Herakles DR500(5m) och DR700(7m). Betet är ganska litet jämfört med vad jag fiskar i vanliga fall men har en oerhört hård gång även i riktigt låg fart. Det är ett mkt välbyggt bete i sin matta lack som garanterat klarar många gösar.

 

Sommarens trolling har gett mkt fina fiskar där 10 st har pressat vågen över 6 kg och top 3 över 6,5kg.

 

 

LIte sommarfiske

Nu var det ett tag sen jag uppdaterade bloggen. Jag och Åsa har varit iväg och kört några pass i sommar. Inte blivit så många pga värmen men några i alla fall.

Vi har testat lite ruda men inte lyckats då vi kört nytt vatten. Däremot så passade vi på och körde lite abborre när vi var i Helsingborg. Några morgonpass gav ett par stadiga fiskar.

Stabil sommarfisk på 1580g

Åsa med grym fisk på 1470g

Saltskogsfjärden levererar

Under hällregn, åska och dunder mötte jag upp med en tapper skara bestående av inga mindre än Johan Tikkanen, Phil Ackerley, Mats Larsson och Percy Bristam vid den s.k. Scania-sjön i Södertälje.

Det dröjde någon timme men så snart det värsta gett med sig tacklade vi ivrigt upp och började fiska relativt omgående.

Denna gång bestod mäsket av den gamla godingen Swedbait Champion Plus.

Otroligt nog så nappade braxarna omgående och vi hade alla en fantastisk kväll vid strandkanten.

Brunt nät

 

Rudan fisken myten legenden…

I början av juni begav vi oss ut för att försöka överlista den mytomspunna rudan. Vicktor gav sig iväg en dag i förväg för att reka och känna av temperaturen på fisket. Och den var god. Redan efter ett par timmars fiske darrar flötet till och Vicktor landar den första rudan, en klart godkänd fisk på 1600+ men det visade att det skulle komma större fiskar under kommande dygnen. Även sutarna var ivriga att besöka både håv och mäskplats. Mäsket som brukades denna natt var Amfetabream.

Fisket fortskred genom natten i samma anda och ytterligare två fina rudor landades varav en fick vara med på bild.

Dagen efter anländer jag till platsen taggad som få efter Vicktors fina svit. Vi bestämde oss för att köra samma taktik men med en justering på mäsket eftersom även sutarna var så väldigt sugna på Amfetabream. Valet föll på en välbekant Swedbaitblandning men med en del tillägg. Det visade sig vara rätt väg att gå. Färre sutare men mkt mer ruda. Jag landar en ruda efter ganska kort tid som tyvärr är felkrokad men endå att kvitto på att ruda är och mumsar på mäskplatsen. Vi hade 10 st bekräftade rudor men tyvärr bara 6 landade men å andra sidan vi fiskar ju ruda en art som kan driva den mest tålmodige specimenfiskare till vansinne.  Att se en planerad satsning gå i lås på ett sådant sätt är något magiskt och att se dessa mytiska fiskar vicka ner mot djupet igen. Att meta ruda med matchspö och flöte är något väldigt speciellt det är vi slående överens om.

 

Borrefiske med Herakles

Under mitt testfiske denna vår/försommar med herakles har jag hittat en hel del godbitar som är väl värt att nämna några ord om. Just spinnfiske efter dom randiga krigarna är något av det roligaste jag vet. Det finns så få fiskar som kan vara ett sånt solklart kvitto på om du gör rätt eller fel. Du kan gå igenom halva lådan och hela repertoaren innan du träffar rätt. Det är nog det som är den stora charmen med detta fiske och för en prylgalen man som jag passar det som handen i handsken. Jag ser det som ett mentalt spel mellan mig och borren där vinsten att lura en fin borre är en fantastisk känsla. Herakles har ett riktigt stort sortiment med kvalitetsprodukter som täcker allt vad du kan tänka dig i ditt abborrfiske allt från alla typer jiggfiske till hårdbeten och olika bladebeten m.m. Mkt av sortimentet är för bass men det har visat sig vara mkt effektivt på våra svenska randiga.

Det jag bland annat har fiskat mkt med är Herakles Vibercraw det är den mest naturtrogna kräftjiggen jag sett iaf i vattnet. Vid kallare temperaturer har jag adapterat den på Herakles impact jig som har gett mig möjligheten att fiska jiggen löjligt sakta och den fortfarande fiskar effektivt. Här är några fina borrar som visade sig vara mkt tröga då flera fiskat av sträckan precis innan men kunde inte motstå en extremt sakta fiskad vibercraw.

När det gäller det lite varmare fisket har jag en personlig favorit Metal Fire Jig. Det är ett mångsidigt bete med sin tillförande sked som gör att man med fördel kan använda det mkt effektivt som ett sökbete eller som ett bete när fisken är igång med jakten. Med sin tillhörande sked så kan man välja om man vill fiska det som tokvibrerande eller mer som ett spinnarbete. dom medföljande krokarna är av mkt bra kvalitet och krokar fantastiskt bra men och håller skärpan.

Dom spön jag har testat är Herakles Calida Pro Evoution 7-35g crank och 7-21 jig/texas. Crankspöt är inte så snabb aktion och lite djupare vilket och Jigg/texas är mkt snabbt och mycket toppigare. Båda spöna har en fantastisk känsla man känner minsta lilla pet. Dom väger mkt lite och är hel klinga. Kvalitetskänslan är rakt igenom mkt bra. Jag kan inte sluta tala gott om dessa trollspön. Jag har även drillat en del gädda och man kan verkligen sätta press på fisken när det behövs. Det ska bli mkt spännande att testa dessa på rödingfisket när vindarna väljer att lugna sig.

Vårens färnafiske

Efter en lång och tämligen envis vinter så blev det äntligen vår och vår för mig betyder bland annat färna. Dagarna blir längre och äntligen finns det tid för att kunna ge sig ut efter jobbet och fiska.

Men denna färnavår blev något väldigt annorlunda. Första passet efter en stressig dag på jobbet begav jag mig ner mot ån för att rensa hjärnan. Det tog inte lång stund innan toppen böjde sig och första färnan var krokad. I år kör jag med en ny riggning som har visat sig fungera klanderfritt dessa kommer vi gå mer in på i kommande riggserie där jag och självaste herr Hallensjö kommer att gå igenom våra tankar och idéer gällande olika sorters fisken. Nytt även för denna säsong är mitt nya färnaspö och huvudlina. Mitt val av spö vart väldigt enkelt Colmic Next Adventure 12fot 90g. Ett spö med en väldigt snabb och toppig aktion som passar utmärkt till starka fiskar i strömmande vatten när man får sätta hög press på fisken och pressa ut från stenar träd och rötter. Detta kompletterat med huvudlinan Colmic F1 spider 0,23mm med precis lagom med stretch för att ta upp färnans hårda stötar men med en stumhet och styrka som gör att du känner verkligen allt och kan ta kontroll över situationen.

Efter ungefär en timme får jag en för att vara en färna ett ganska försiktigt hugg jag gör mothugg och det tar mkt stumt. Fisken drar ner längs ån i en rasande fart men jag lyckas bromsa den. Så går det fram och tillbaka tills jag äntligen får äran att håva denna skönhet.

3030g 60cm

I min enorma glädje och tankspriddhet så tänker ja för mig själv att nu är det bara och sitta å vänta på fotografen för ikväll blir det nog inte mkt mer. Två timmar senare ser jag i min ögonvrå ett riiktigt färnahugg spöt rasslar till ordentligt. Mitt mothugg sitter klockrent och det är tungt igen. Efter en lite lugnare fight en den förra landar jag fisken i min trogna håv och ser att det är en riktigt fin färna till.

3020g 60cm

Jag tror inte mina ögon när jag har fått den stora äran att på en och samma plats samma kväll fått drilla två färnor över 3kg.

Ett gäng dagar senare begav jag och Vicke oss neråt ån för lite färnamete igen. Jag söker efter någon av dessa tidigare fångster. Provar lite olika platser men utan större framgång. Men helt plötsligt ett kraftigt hugg. Det är en stor ropar jag till Vicktor. Efter en fantastisk drill ser jag fisken glida över håvkanten och jag känner direkt igen fisken det är miss Monroe som jag har döpt henne till 🙂 Efter några snabba bilder och mätning och vägning kan vi konstatera att  hon har lagt på sig 30g och jag har landat min tredje färna över 3 kg denna vår. Det är bara att bocka och buga ödmjukast att jag har fått äran att få uppleva detta.

3060g 60cm

Sutarfiske

Nyfiken på Swedbaits nya blandning amfeta bream begav jag mig till Antorpa sjö för att ge mäsket den ultimata utmaningen och för att utmana mig själv ska jag försöka lura sjöns invånare på flötmete från båt. Vattentemperaturen är runt 20 grader på det grunda och för att ge mäsket en extra boost har jag tillsatt majsolja och solrosolja. Detta gjorde jag några dagar innan avresa så att mäsket hinner suga åt sig oljan. Det dröjde inte länge förrän det var sutarryggar och ätbubblor på mäskplatsen och ett par timmar senare ligger första sutaren i håven, ingen jätte men 2,8 kilo. Efter nästan 3 dygn i båten har jag lyckas lura 6 stycken totalt med 3 över 3 kilo en toppfisk på 3,84 kilo. Sista sutaren var samma fisk jag fick första kvällen nu på 2,84 kilo.

3,12 kilo

3,84 kilo

3,36 kilo

Nyköping feedercup 2018

Satt ute i skärgården på Möja två dagar innan tävlingen och insåg att det faktiskt skulle vara möjligt att delta. Sagt och gjort, dagen därpå dammade jag av vad som förhoppningsvis skulle möjliggöra två dagars feederfiske. Beten var det för sent att inskaffa så fick bli att förlita sig på lite rester.

Eftersom resan gick söderut passade jag på att fråga gentlemannen och fiskeikonen Philip Ackerley som stundtals är tillbaka på svensk mark. Som en följd av enorm fiskeabstinens var han inte sen att haka på.

Första dagen hamnade jag på B2 mitt i vassen, men eftersom jag inte fiskat landsträckan så många gånger förr hade jag ingen aning vad jag skulle förvänta mig av det. Kastade ut en handfull burar men började fiska relativt omgående.

Vanlig fångst längs landsträckan.

Trögt till en början men sedan nappade det bättre, för att följas av en napplös period och så fortsatte det. Tappade mycket fisk och vägde in 28 700 g vilket räckte för att ta hem sektionen.

Trevligare pegg dag 2.

Dag 2 hamnade jag på A3 som var enklare att fiska från även om hårdare botten hade varit önskvärt. Som en ängel dök klubbkompisen och vännen Johan Kindlundh upp innan start och erbjöd mig lite av hans beten. Utan denna givmildhet är risken stor att jag stått utan beten halvvägs in i tävlingen.

Även om jag slutade med ”exakt” samma vikt som dagen innan tyckte jag fisket var betydligt sämre denna dag. Periodvis var även småfisken bekymmersam. Som tur var räckte det till att vinna sektionen och som ensam med 1+1 poäng även till att vinna tävlingen.

Tack till Johan ”Nugget” Kindlundh för beten, tack till reskamraten Phil för allt fiske- (och skit-) snack och tack till Swedbait som levererar allt som behövs!